Wrap up – Hardlopen aantrekkelijker maken
De afgelopen weken stonden in het teken van de blog reeks ‘Hardlopen aantrekkelijker maken’. Deze reeks was een voorzet richting de speciale Let’s Gro editie van Running Coffee. Als sporter en architect heb ik zelf wel een idee hoe ik de openbare ruimte aantrekkelijker zou kunnen maken voor hardlopers. Een groot deel van de genoemde punten in de blogreeks komt voort uit de gesprekken die ik met veel van mijn (mede) atleten gehad heb. Natuurlijk had ik het leuk gevonden om dit zelf op de kaart in te vullen, ik ben niet voor niets architect, toch heb ik ervoor gekozen om dit door de deelnemers aan de Let’s Gro editie samen te laten doen. Nu is het een plan voor en door de loperscommunity.
Let’s Gro
Na een heerlijke ronde hardlopen rondom het centrum van Groningen was het tijd voor koffie met een heerlijke stukje plaatkoek bij Holtbar. Daar sloot ook wethouder verkeer, sport en cultuur Paul de Rook aan om mee te luisteren en denken. Na een kleine introductie gingen drie groepjes elk met hun eigen kaart aan de slag. Het Stadspark, Noorderplantsoen en Natuurgebied Kardinge werden onder de loep genomen met de blogs in het achterhoofd. Op iedere kaart werd geschetst, getekend en geschreven wat er waar zou moeten komen om hardlopen nog aantrekkelijker te maken in deze gebieden. Hieronder tref je een samenvatting van elk van de posters die ik aan het einde van de sessie klaar waren.
Noorderplantsoen
Gelegen net ten westen van het centrum van de stad is het Noorderplatsoen een van de meest belopen hardloopstukjes van Groningen. Ondanks dat, zo bleek uit de gesprekken is verlichting in het park de grootste toegevoegde waarde om hardlopen aantrekkelijker te maken. Er is verlichting op de grote doorgaande weg, maar blijft het dan ook wel bij. Ook ontbreekt er een watertappunt en kan je nergens een uitgezet rondje lopen. Genoeg punten om mee aan de slag te gaan in het drukste hardloopgebied van Groningen. Concreet kwamen de volgende punten uit het gesprek.
Verlichting
Zoals gezegd zijn de Lelie- en Kruissingel van verlichting voorzien. Het idee leeft om de oude stadsmuur, waar het plantsoen uit bestaat, te accenturen. Om dit te doen is verlichting aan de ‘buitenzijden’ van de dwingers (en dus de ‘binnenzijden’ van de oude gracht) en over de stadsmuur genoeg. Bovendien wordt het lopen van een ‘rondje over de muur’ mogelijk gemaakt in de donkere uurtjes in de wintermaanden.
Routes
Middenin het Noorderplantsoen ligt een schitterende fontein die zich uitstekend leent voor een rondje met 100m strepen. Deze zouden in LED strips uitgevoerd kunnen worden zodat je ze ook ’s avonds kan gebruiken. Plaats ze aan de binnenzijde van de omliggende weg en je hoeft bovendien nooit de weg over te steken. En aansluitend op de verlichting zou een ‘rondje stadsmuur’ niet misstaan in dit prachtige stukje stad.
Voorzieningen
Een groot gemis is een watertappunt. In de binnenstad is het makkelijk om op een bestaande waterleiding aan te sluiten. Midden in het park is een perfecte plek om dit te doen. Daarnaast is er een klein speeltuintje met een basketbalveldje welke van crossfit- en bootcamptoestellen voorzien zou kunnen worden. Zo voorzie je de daar actief zijnde bootcamp- en crossfitclubjes.
Kardinge
Natuurgebied Kardinge ligt aan de noordoost kant van de stad. Vanuit het centrum is het ongeveer 20 minuten fietsen naar het daar uitgestippelde 4 mijl rondje. In het groepje dat met deze locatie aan de slag ging lag de focus iets algemener en werden globalere punten aangestipt. Met als centraal punt het gebied tussen/rondom Sportpark Kardinge en de Kardingerplas. Samengevat kwamen de volgende punten uit het gesprek.
Verlichting
Het achterste gedeelte het 4 mijl rondje is slechts tot niet verlicht. Door het ontbreken van voorzieningen zoals elektriciteit zal de verlichting zelfvoorzienend moeten zijn, wat ook nog weer eens goed voor het (omliggende) milieu is. De verlichting zal dus op zonne-energie moeten zijn en om de natuur niet te veel tot last te zijn kunnen de lichten op kniehoogte geplaatst worden. En om het nog mooier te maken zou dit ook nog eens alleen aan kunnen springen waar de loper zich bevindt.
Routes
Om de 4 mijl route aantrekkelijker te maken zijn kilometerlussen een mogelijkheid. Met een aangeschafte chip kunnen mensen het rondje hardlopen en krijgen zijn (via het LoRaWAN systeem) hun tijden ’thuis’ gestuurd en kunnen zo zien of ze progressie geboekt hebben. Om de route wat aantrekkelijker (en ook bekender) te maken zijn bordjes richting start en ook de van de route ideaal om meer mensen aan het hardlopen te krijgen.
Voorzieningen
Omdat Kardinge een natuurgebied is liggen er geen tot weinig voorzieningen onder de grond te vinden zoals een waterleiding en electriciteit. Vanaf de bebouwing die dicht aan het 4 mijl parcours staat zullen dus leidingen getrokken moeten worden om het waterpunt achter op het rondje van water te voorzien. Dit zou het rondje mooi in tweeën delen met bij het startpunt een koffiecontainer.
Stadspark
Het stadspark ligt net ten zuidwesten van het stadscentrum. In het park wordt veelvuldig hardgelopen en ook de nodige (o.a. bootcamp) groepjes zijn er dagelijks te vinden. Het aantal voorzieningen is, net als de aanwezigheid van verlichting, beperk. Wel is er een kilometer uitgezet waar overdag uitstekend getraind kan worden. De Concourslaan is de centrale spil door het park en voor de hand liggend is dus dat daar alle punten aandacht krijgen. Dat bleek ook uit het groepje die hier een watertappunt en lockerunit plaatsten bij de hoofdingang van het park. De andere concrete punten om hardlopen makkelijker en leuker te maken in het Stadspark vind je hieronder.
Verlichting
Op de kaart is aangegeven waar er meer verlichting op de Paviljoen- en Mulock Houwerlaan aangebracht kan worden. Het is op dit moment zo donker dat extra verlichting zelfs handig is naast het naar de binnenzijde verplaatsen van de lantaarnpalen. Ook zou de ‘aanlooproute’ vanaf de Concourslaan naar de Paviljoenlaan met verlichting beter geschikt zijn om sneller vanaf de hoofdingang naar de start van de kilometer te komen, we lopen immers graag de kortste route van A naar B.
Routes
Het Stadspark is zo groot dat er genoeg ruimte en mogelijkheden zijn om meer uit te zetten dan alleen het kilometer rondje. Daarom maken borden met extra routes, zoals trail- en intervalmogelijkheden, met corresponderende paaltjes het extra aantrekkelijk om in het park te gaan lopen. Overeenkomstig met Kardinge kan de uitgestippelde kilometer van een klok voorzien worden, want we willen allemaal graag weten hoe hard we gaan.
Voorzieningen
Koffiedrinken kan niet echt in het stadspark, tenzij je er direct ook chinees bij wilt eten. Een koffietentje zou dus een top aanvulling zijn waar de hardlopers een bakkie of cola kunnen halen. En is het tentje dicht dan volstaat het watertappunt. Een ideale en centrale plek hiervoor is de kinderboerderij midden in het park. Maak hier ook nog een uitgebreid klimrek bij voor de bootcampers en crossfitters en je slaat twee vliegen in 1 klap.