Selecteer een pagina

Voorzieningen – Hardlopen aantrekkelijker maken (4)

20 november 2015 | 0 Reacties

Dit is alweer de laatste blog in de reeks “Hardlopen aantrekkelijker maken”. De eerste twee blogs gingen respectievelijk over verlichting en routes. In deze laatste blog ga ik in op voorzieningen die het hardlopers makkelijker, leuker en aantrekkelijker maken. Er is duidelijk te zien dat er in de stad op verschillende plekken veel gelopen wordt. Natuurlijk heeft de samenstelling van de bevolking en de dichtheid hiervan invloed op waar er veel gelopen wordt (hier ga ik nu niet op in). Voorzieningen kunnen wellicht de plekken waar je ook schitterend kan hardlopen nog aantrekkelijker maken.

Voorzieningen

Natuurlijk zijn er tal van voorzieningen te bedenken die geplaatst, gebruikt of verzonnen kunnen worden. Om het simpel en overzichtelijk te houden heb ik 4 punten die ik vaker gehoord heb genomen om mee te beginnen. Zaken waar we tijdens de rondjes van Running Coffee of tijdens de trainingen die ik geef tegenaan gelopen zijn.

Verlicht Van Gogh-fietspad tussen Eindhoven en Nuenen | Foto Belevingsvlog

Fietsenstallingen

Groningen is de fietsstad bij uitstek en bovendien is het natuurlijk een lekkere warming up voor en een cooling down na het hardlopen. Fietsenstallingen zijn daarom overal te vinden in het Groningse. Soms is het zoeken naar een plekje of zelfs naar een fietsenrek in de buurt van een hardlooprondje.

Watertap

In de winter zijn ze misschien minder van belang. Toch zijn watertappunten welkom om je dorst te kunnen lessen na een rondje hardlopen. En wordt er een aangelegd zoals op de foto dan wordt er ook een in Afrika geplaatst. Zo is niet alleen ons natje geregeld, maar ook die van anderen die het nog harder nodig hebben.

Koffietentje

Even zitten en uitblazen willen we allemaal wel. Met koffie of een koude cola is dat nog lekkerder. En dat hoeft geen vast gebouwtje te zijn. In plaats daarvan kan er een schitterende koffiecontainer geplaatst worden waar je een kop koffie kan halen, een cola kan scoren of een lekkere energiereep kan krijg om je energie weer op pijl te brengen.

Kleedruimtes

Ga je op de fiets naar je hardlooprondje dan wil je toch wat spullen achter kunnen laten. Of je zelfs even verkleden als het direct na je werk is. Een kleedruimte met lockers is hiervoor een goede oplossing. Zo kan je lekker vrij, zonder al die extra bepakking je favoriete rondje rennen.

Groningen

Kijken we dan naar Groningen, want daar is het natuurlijk om te doen in deze reeks. Dan zijn er een aantal voorzieningen aanwezig. Overal is wel een tent waar je kan koffie drinken, maar de openingstijden zijn er niet altijd naar of de ligging is net te ver van de start. Voor water moet je nu altijd ergens naar binnen wandelen, wat trouwens ook geldt voor een toilet en kleedgelegenheid. Bovendien zijn we hier gewend om onze fiets overal te kunnen stallen. Het kan dus allemaal makkelijker, leuker en aantrekkelijker. Daarom een paar mogelijke invullingen.

Stadspark

  • Midden in het park is een perfecte parkeerplaats om een koffiecontainer te plaatsen
  • Dit is ook direct een ideale plaats voor een locker- en kleedruimte
  • Bij de hoofdingang is er ruimte voor een fietsenstalling zodat ze niet meer tegen het hek geplaatst hoeven te worden
  • Plaats midden in het park een watertappunt en laat hardlopers daar samen komen

Noorderplantsoen

  • Het speelveld is een ideale plek voor een koffietentje hardloper terecht kunnen voor een natje en droogje
  • Zet op basis drukste ingangen een paar watertappunten neer
  • Kies een lockerlocatie waar mensen hun waardevolle spullen of jackje kunnen achterlaten

Kardinge

  • Zet een koffietentje neer bij de start van het 4 mijl parcoursje
  • Als aanvulling op het eerste punt kan hier dan ook direct een kleed/lockerruimte komen
  • Plaats een tappunt halverwege het 4 mijl rondje zodat niet alleen de afstand maar ook de waterpost overeenkomt met de echte 4 Mijl van Groningen