Selecteer een pagina

Routes – Hardlopen aantrekkelijker maken (3)

16 november 2015 | 0 Reacties

Dit is de derde blog uit de reeks ‘hardlopen aantrekkelijker maken’. Ditmaal staan routes centraal in en om de stad centraal. De marathon mag dan wel de meeste bekende afstand zijn die je kan hardlopen, toch heeft niet iedereen de ambitie om er eentje te voltooien. Het is dan ook niet voor niks dat andere afstanden populariteit genieten. Denk bijvoorbeeld aan de 4 Mijl van Groningen waar dit jaar 23.000 lopers en loopsters voor ingeschreven stonden. Natuurlijk kan er niet iedere maand een 4 mijl georganiseerd worden om al die mensen aan het hardlopen te krijgen en houden. Wat wel kan is routes uitzetten zoals dat nu al op kleine schaal gedaan wordt. Zo maak je hardlopen aantrekkelijker.

Groningen

Het is schitterend hardlopen in en om de stad. Er is genoeg wils voor iedereen. Super vlak over het hogeland, lekkere heuveltjes in het Noorder Plantsoen of bij Kardinge, een grote lus om het Paterswoldsemeer of misschien wel een rondje centrum van 5km, 10km of 4 Mijl. Het kan allemaal en ook overal. Voor fietsers heeft de ANWB een prachtige netwerk met routes en voor mountainbikes zijn er ook de nodige routes, weliswaar verder buiten de stad, maar toch. Voor de hardlopers (en daarmee ook wandelaars) is er minder keuze in het aantal uitgezette rondes, met al dan niet bewegwijzering of obstakels. In de stad komt dit op het volgende neer:

4 Mijl parcours Kardinge

Afstanden

Op dit moment zijn er drie routes in Groningen uitgezet. In de Onlanden en natuurgebied Kardinge liggen twee netjes gemarkeerde 4 mijl routes en in het Stadspark kan je je lol op rond de vijver bij Ni Hao op de kilometer. Leuk als je uit het zuiden of oosten van de stad komt, minder als je in het noorden of westen woont.

Spartacus Run | Foto van Gbroekmans

Extra uitdaging

De adventure- en obstaclesruns zoals een Spartacus Run, of een combinatie van beide zijn hip en hot tegenwoordig. In Groningen wordt hierop ingespeeld door Explore Adventure Sport, de nodige bootcamp groepen en een stormbaan in Corpus Den Hoorn (vlakbij het Wilhelminakanaal).

Start 4 Mijl van Groningen

Wedstrijden

Her en der zijn er wedstrijden in en om Groningen. Denk aan een 4 Mijl, Plantsoenloop, Bommen Berendloop, Kardinge Run, Nacht van Groningen, Stadsparklopen. Stuk voor stuk prachtige evenementen die zich door parken en straten slingeren. Met eens per jaar een afzetlint zodat je vrij kan knallen voor een snelle tijd.

Onbekende paden onder Groningen

Vrije routes

Naast de uitgezette routes blijven er natuurlijk nog schitterende pareltjes over waar je kan hardlopen. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld het Reitdiep, de Onlanden, het Paterswoldsemeer, Friescheveen en natuurlijk het centrum zelf met haar prachtige diepenring.

Afwisseling

Terug naar de kern: ‘hardlopen aantrekkelijker maken’. Heel veel mensen lopen het zelfde rondje, heb ik als trainer en coach gemerkt. Of ze hebben er drie met elk een verschillende afstand. De lopers en loopsters lopen ze regelmatig, zelfs al vinden ze de rondjes saai of vervelend worden. De reden waarom ik met Running Coffee altijd op een andere locatie start en nooit dezelfde route loop. Afwisseling maakt hardlopen aantrekkelijker en maakt het bovendien nog leuker. Giet hier in sommige gevallen een sausje met obstakels overheen en je hebt de ideale plek voor al die deelnemers die aan tal van obstakels runs deelnemen.

Voor de drie locaties, welke ik ook in de vorige blog gebruikt heb, komt dit samen op het volgende aanbevelingen neer. Daarnaast zijn er nog wat extra mogelijkheden met routes in en om Groningen

STADSPARK

  • Het park is groot genoeg om een rondje van 4 mijl uit te zetten en alle hoeken aan te doen
  • Er zijn veel obstaclerun lopers in Groningen die graag ‘speeltuinen’ hebben om helemaal los te kunnen gaan
  • Zet parcoursjes uit die hetzelfde traject zijn als de wedstrijden die er georganiseerd worden

NOORDERPLANTSOEN

  • Zet de heuvelroute uit die elke heuvel mee pakt die je maar kan vinden
  • Markeer het parcour van de Plantsoenloop zodat iedereen hierop kan trainen voor het echte evenement
  • Plaats nog een paar extra attributen waar zowel de obstacelrunners als kinderen gebruik van kunnen maken

KARDINGE

  • Maakt de heuvel helemaal trappen vrij toegankelijk voor hardlopers
  • Leg een uitgestippelde route aan rond het Zilvermeer
  • Maak een paar vaste obstakels om te trainen voor de Kardinge Run

Vrije routes

Zoals gezegd zijn er genoeg andere plekken in en om Groningen waar je werkelijk schitterend kan hardlopen. Vaste routes zijn misschien wat veel van het goede, tijdelijk uitgezette routes bieden een welkome aanvulling op de vaste rondjes die door de stad heen slingeren.

One to rule them all

Allemaal leuk en aardig die kleine rondjes, koppel ze aan elkaar en je hebt een netwerk waar iedereen van beginnen tot gevorderde zijn ding kan doen. Van een lokale 5km in het noorden of zuiden van de stad tot een halve of zelfs hele marathon rondom de stad met onderweg ‘startpunten’ voor de kleinere ronden.