Selecteer een pagina

Hardlopen is hot, hip en happening, wat willen we nog meer? Op grote schaal wagen of doen we eraan in Nederland. De derde loopgolf is een feit en dus zal het aantal lopers nog verder toenemen de komende jaren. Je kan het immers ‘overal en altijd’ doen, hebt eigenlijk alleen een paar hardloopschoenen nodig en het is een hobby die weinig tijd kost. Bovendien is het goed voor de conditie, gezondheid (minder ziekte verzuim) en maakt het blij door de endorfines die aangemaakt worden.

Persoonlijk en omgeving

Natuurlijk willen we altijd meer, groter, sneller en beter. Hierin kan er een duidelijk scheiding gemaakt worden tussen persoonlijk en omgeving gerelateerde zaken. Beide vind ik vanuit mijn achtergrond als (voormalig prof) sporter en architect erg interessant. Met Running Coffee en de hardlooptrainingen die ik geef richt ik mij op het persoonlijke vlak. Met Plus3150 kijk ik vanuit architectuur en stedenbouw naar de omgeving waar de hardloper zich in beweegt. Beiden helpen de loper om zijn of haar doelen te bereiken en daarom zijn beiden in mijn ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In deze blog richt ik mij, hoe kan het ook anders op deze website, op de omgeving waarin de loper zich beweegt. Aan de hand van de bevindingen die ik gedaan heb vanuit de groepen waarmee ik op pad ben in Groningen en Drachten, zijn er drie hoofdpunten te onderscheiden waar er ruimte voor verbetering van de loopomgeving is.

Verlicht Van Gogh-fietspad tussen Eindhoven en Nuenen | Foto Belevingsvlog

Verlichting

Veel mensen lopen het liefst aan het begin of het einde van de avond. In de zomer is dat goed te doen. In de winter wordt er ’s avonds vaak in de schemer of zelfs in het donker gelopen. De meeste grote wegen en (fiets)paden zijn van verlichting voorzien. De kleinere, vaak in parken, zijn niet of nauwelijks verlicht, waardoor de mogelijkheden voor een rondje hardlopen snel beperkt worden.

Routes

Hoewel bijna iedereen zijn of haar routes vastlegt met een app of horloge zijn er weinig routes te vinden door de verschillende parken. Vaak denken we hierbij aan uitgestippelde ronden zoals de beide 4 Mijl parcoursen in natuurgebied Kardinge en de Onlanden. Natuurlijk is er meer op het gebied van routes.

Voorzieningen

Hardlopen kan altijd en overal. Je hebt er een paar hardloopschoenen voor nodig en een broek en shirt zijn ook wel fijn. Andere voorzieningen zijn geen noodzaak en toch kunnen ze hardlopen aantrekkelijker maken. Ze kunnen de lopers helpen op persoonlijk vlak.

Uitwerking

In de volgende drie blogs, die deel uitmaken van het vierluik ‘hardlopen aantrekkelijker maken’, werk ik ieder van deze punten uit vanuit stedenbouwkundige en/of architectonisch oogpunt. De uitwerking is soms concreet en in andere gevallen spreekt het tot de verbeelding, maar niets is onmogelijk!

 

Hardlopen kan je overal en altijd doen. Je hebt eigenlijk alleen een paar hardloopschoenen nodig en het is een hobby die weinig tijd kost. Bovendien is het goed voor de conditie, gezondheid (minder ziekte verzuim) en maakt het blij door de endorfines die aangemaakt worden.

Lopersfeiten

De derde lopersgolf is een feit. Het aantal hardlopers en loopsters groeit gestaag en zal ook de komende jaren nog blijven groeien. Hardlopend Nederland ziet er als volgt uit.  (bron: Runnersworld, KNAU)

  • Meer dan 4mln hardlopers in Nederland
  • 1800 jaarlijkse loopevenementen
  • 71% neemt deel aan evenementen
  • De meeste lopers zijn 35-49 jaar oud
  • Nederland telt 300 atletiekclubs
  • 60% is man, 40% is vrouw